Volg ons



02-06-2023

'Hoe Dordt boert' smaakt naar meer

Hoe boert Dordt? En hoe krijgen we die producten over de Wieldrechtse Zeedijk? De bezoekers van ons Voedselcafé hingen gisteravond aan de lippen van Jan Willemsens. Dat smaakt naar meer.

De akkerbouwer en lokale LTO-voorzitter vertelde wat er zoal in Dordrecht door de 28 boeren wordt geteeld en geproduceerd (aardappelen, bonen, suikerbieten, uien, tarwe, en melk, vlees en wijn) en dat deze producten veelal in Nederland, Europa en soms zelfs in Afrika worden afgezet.

Ook vertelde hij over zijn en de andere familiebedrijven, zijn keuze voor meer natuurinclusief boeren, het samenwerken aan bodemverbetering. Zijn drijfveer: de wereld goed nalaten voor de volgende generaties. Maar om dat te kunnen (blijven) doen, moet wel de prijs die de boer ontvangt omhoog. Daarin zit een groot verschil met wat je nu in de supermarkt betaalt voor je voedsel.

Maar hoe krijgen we die Dordtse oogst wel op de Dordtse borden? Dat blijkt vooralsnog een vergezicht. Enkele samenwerkende Boeren van Dordt verkopen wel hun eigen producten aan huis, of in een enkele supermarkt. Ook kun je op meerdere adressen lokale en regionale pakketten afhalen. Voor wat er nodig is om meer voedsel van dichtbij te kopen, kregen we van de bezoekers een stapel tips om mee aan de slag te gaan. Want met je alledaagse boodschappen kun je het verschil maken.

Klik hier voor een lijst met lokale adressen voor voedsel van dichtbij. Lees ook het uitgebreide verslag van ons cafe.

Werkgroep Voedsel van dichtbij
Dagelijks horen we over vraagstukken rondom de landbouw, vervuiling van land en drinkwater, duurzaamheid, armoede en natuurlijk onze gezondheid. Ons huidige voedselsysteem is niet langer houdbaar. We moeten naar een eerlijker, duurzamer voedselsysteem met gezond en betaalbaar voedsel voor iedereen. Het veranderen van het voedselsysteem is een ingewikkeld proces, blijkt ook uit het gesprek tijdens ons Voedselcafe met Jan Willemsens. In de hele wereld, ook in Nederland trekken mensen daaraan. Als werkgroep Voedsel van dichtbij van het Platform Duurzaam Dordrecht dragen wij een steentje bij en proberen we Dordtenaren bewust te maken dat je met je alledaagse boodschappen ook kunt kiezen voor een duurzame toekomst. We organiseren twee keer per jaar een voedselfietstocht, gaan in gesprek met Dordtenaren op markten en in voedselcafe's, zijn in gesprek met de boeren, de horeca en de gemeente.

Met dank aan Kees Dijkman voor de foto's.