Op maandag 12 december zijn de resultaten getoond van de twee stadslabs Water in de Dordtse ruimte in de Duurzaamheidswinkel, de Berckepoort.
Damplein
Het bleek een geanimeerde gesprek te worden tussen verschillende professionals. In theorie is alles immers heel logisch. De weerbarstigheid van de praktijk en de creativiteit van de deelnemers van het stadslab bleek gedurende de stadslabs danig op de proef te zijn gesteld. In de stadlabs zijn bijvoorbeeld onderzoeken gedaan naar de risico's in Dordrecht en de mogelijke kansen om een voorbeeldproject te vinden. Dat voorbeeldproject is het Damplein geworden. Hier is het stadslab bij aangehaakt en heeft ze de verzamelde kennis gedeeld met de bewoners. Duidelijk werd dat water in de openbare ruimte in het ontwerp van het Damplein nu veel meer wordt meegenomen dan bij het recent opgeleverde Vrieseplein. Het platform heeft zelfs samen met Weizigt een geveltuin ingericht op het terrein van Weizigt. Juist om te laten zien dat het niet moeilijk is. Zie daarvoor het verslag van RTV Dordrecht.
Tuingeluk
Door het stadslab is door Aardoom Hoveniers, Escape tuinarchitectuur en het Platform Duurzaam Dordrecht een aantal workshop Tuingeluk verzorgd. Deze zijn enthousiast ontvangen. Gezocht wordt nu naar manieren om ze volgend jaar weer te kunnen verzorgen.
Tuinen Rainproof
Door Evelyn Jansen is de documentaire Tuinen Rainproof gemaakt. De premiére die hier plaatsvond werd enthousiast ontvangen. Hierin wordt zichtbaar met welke ingrepen een tuin mooier, groener en watervriendelijk kan worden. Hierin wordt de verbouw van een tuin in Dordrecht vertoond net zo als een aantal andere tuinen in Dordrecht.
.
Community building
Duidelijke werd dat duurzaamheid iets is dat je samen aan moet pakken. Het platform heeft daarom tijdens de stadslabs social media ontwikkeld om meer mensen bij de kansen die verduurzaming oplevert te betrekken.
Juist door meer mensen en organisaties, met ieder hun eigen kwaliteiten, te betrekken kan er van elkaar worden geleerd, wordt er meer bereikt. Een aantal bewoners van het Reeland zag gelijk al mogelijkheden om de ideëen die tijdens de stadslabs zijn ontwikkeld zelf te gaan toepassen.
Makelaars
Alle bezoekers kregen na afloop een usb- stick in de vorm van een waterdruppel. Hierop stond nog meer informatie over de stadslabs. Deze waterdruppel wordt binnenkort verspreid onder makelaars. Zij hebben immers contact met huizenkopers en kunnen hen wijzen op de kansen die er zijn. Een investering in een nieuwe tuin gebeurt tenslotte niet elke dag. Maar juist weer wel vaak wel na de aanschaf van een huis.
De gehele presentatie is hier terug te zien.
Al met al kijken de orginisatoren Rien Val, Monique Mol, Anne Mollema en William Nederpelt op een goed resultaat van de twee stadslabs terug.