Gezond voedsel is van levensbelang voor iedereen. Toch eten we vaak op de automatische piloot. Het kan ook anders. In Dordrecht zijn veel initiatieven op het gebied van duurzaam, gezond en lokaal voedsel. In het Voedselcafé van 28 november brachten we een aantal daarvan bij elkaar. Danielle Vol van Daantje Food & Drinks vertelde over haar omslag van enorme vleeseter naar bewuste veganist. ,,Ook een koe wil niet dood. Ik wil gewoon de wereld redden. Maar wat kan ik dan nog eten? Hoe kom ik aan mijn proteïne en vitamines?” Daniëlle deelde tips en suggesties.
'We moeten onze zintuigen gebruiken om opnieuw te leren eten'
Ans Goedemans van Kans Voedingsadvies stelde dat we de koppeling tussen wat we eten en wat we proeven en ruiken geheel zijn kwijtgeraakt. ,,We proeven vooral zout en suikers. Suikers geven hersenen snel energie – dat past bij onze denkmaatschappij - maar geen bouwstoffen voor ons lichaam.” Ook de bewerkte producten die we op tafel zetten, bevatten volgens haar nauwelijks echte voedingswaarde. Ze pleit ook op het gebied van voeding voor rust, reinheid en regelmaat en weer bewust waarnemen van wat je eet. ,,We moeten onze zintuigen gebruiken om opnieuw te leren eten en te kiezen."
Afhaalpunt
Drechtstadsboer vertoonde de première van de film stadslandbouw van hype naar beweging en gaf een toelichting op het nieuwe afhaalpunt van het Groenekratje en Rechtstreex in DOOR op de Spuiboulevard. De bezorger van het Groenekratje heeft door zijn vrijwilligerswerk inmiddels een baan gekregen, kon coördinator Annette de Vlieger bovendien vertellen. Een nieuwe vrijwilliger is welkom.
Oesterzwam en popup-store
Patrick Asmawidjaja van het Kwekersgilde Dordrecht heeft in neen jaar tijd al 10.000 kilo koffiedik verwerkt om oesterzwammen op te telen, die hij afzet bij de Dordtse horeca -waar ook zijn gedroogde oesterzwammen verkrijgbaar zijn en bij afnemers van het Groenekratje. Daarnaast is hij in de Hoeksche Waard bezig met een oogsttuin waar hij zijn restmateriaal kan verwerken en de opbrengsten van de tuin kan meenemen naar Dordrecht. Kees van Galen van biologisch-dynamische kaasboerderij Noorderlicht in Noordeloos zoekt met zijn collega’s een pop-up store op het eiland van Dordt waar zij hun producten aan de man kunnen brengen. Volop mooie ontwikkelingen!
Het volgende voedselcafé in het voorjaar van 2018 staat in het teken van voeding als medicijn.