Gemeenteraad Rotterdam wil belang Eneco verkopen, artikel FD 13-10-2017
De gemeenteraad van Rotterdam wil zijn belang van bijna 32% in Eneco verkopen. Donderdagavond stemde een meerderheid van de raad daarmee in. De uitkomst van die stemming was conform de verwachting vooraf.
Uiteindelijk stemden 24 raadsleden voor verkoop, en 16 raadsleden tegen. D66, Leefbaar Rotterdam en CDA zitten in het college, en waren voorstander van verkoop. Zij kregen in dat standpunt steun van VVD en ChristenUnie. De linkse partijen in de raad waren allemaal tegen de verkoop van het nutsbedrijf.
Verdeeldheid over verkoop Eneco
De aandeelhouderscommissie heeft aan de gemeenten gevraagd voor 31 oktober een principebesluit te nemen. Wanneer een (ruime) meerderheid stemt voor afbouwen, wordt het verkoopproces en waarschijnlijk een beursgang in gang gezet. Pas wanneer dit tot resultaat heeft geleid stemmen de aandeelhouders over een daadwerkelijke verkoop. Naar verwachting is dat pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.
Het debat was vooral opmerkelijk door de verschillende, lange schorsingen. Wethouder Adriaan Visser (D66) kreeg van verschillende oppositiepartijen het verwijt dat hij rapporten over Eneco achterhield. Daarop werd de vergadering meermaals stilgelegd, waarna de gemeenteraadsleden alsnog de extra informatie uit de geheime rapporten konden inzien.
Toch werd het slotdebat geboycot door de oppositie. 'Geen zin om een gemankeerd debat aan te gaan over Eneco op basis van onvoldoende informatie. SP Rotterdam en rest van links stemde tegen', schreef Leo de Kleijn, fractievoorzitter van de SP in Rotterdam, na afloop van de stemming op Twitter.
Aan het eind van de avond werd er gestemd over verschillende moties, onder meer over de aanwending van de opbrengst. De gemeente Rotterdam kan honderden miljoenen tegemoet zien, wanneer Eneco straks wordt verkocht. De partijen in de raad willen er zeker van zijn dat dit geld ten goede komt aan de stad.
‘Aandelentransactie kan geen enkele aanleiding zijn voor bonussen of andere vormen van zelfverrijking bij de Raad van Bestuur’
Saillant was motie zes, ingediend door Leefbaar Rotterdam. Een 'aandelentransactie kan geen enkele aanleiding zijn voor bonussen of andere vormen van zelfverrijking bij de Raad van Bestuur', aldus de motie. Want, zo stond in de motie, 'de directie van Eneco behoort al tot de bestbetaalde van alle voormalige staatsbedrijven van Nederland.'
'Dit is lastig om te zeggen', zei wethouder Visser tegen de gemeenteraad. 'Maar ik denk dat ik aan die motie kan voldoen.' De motie werd met krappe meerderheid aangenomen.
Dat de gemeenteraad van Rotterdam voorstander is van een verkoop van Eneco, is zeker een opsteker voor de wethouder.
Dat de gemeenteraad van Rotterdam voorstander is van een verkoop van Eneco, is zeker een opsteker voor de wethouder. Adriaan Visser is voorzitter van de aandeelhouderscommissie en aanjager van de verkoop. Vorige week kregen de verkoopplannen een tik, toen de gemeente Den Haag besloot om zijn belang te houden. Den Haag heeft een belang van ruim 16% en is daarmee de een na grootste aandeelhouder.
Eneco is in handen van 53 gemeenten. Die moeten voor 31 oktober besluiten of ze hun aandelen in het bedrijf aanhouden of verkopen. De verkoop, of een beursgang, zal pas plaatsvinden na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Volgens sommige schattingen is Eneco €3 mrd waard.
Tot dusver heeft een groep van gemeentelijke aandeelhouders met een totaalbelang van zo'n 20% aangegeven niet te willen verkopen. Een betrokkene zei vorige week te verwachten dat dit percentage kan oplopen tot 25%. Volgens bankiers is door het 'houden' uit Den Haag de kans op een beursgang een stuk groter geworden, want kopers van de energiemaatschappij zitten niet te wachten op een grote gemeentelijke aandeelhouder.
Het besluit over de toekomst van Eneco heeft de afgelopen weken flinke spanningen opgeleverd tussen het bestuur van het bedrijf en de aandeelhouderscommissie. Of, zoals Visser het eerder verwoordde: ‘Dat Eneco's ideale scenario afwijkt van wat wij willen, dat begrijp ik ook wel’.
Tot zo ver het FD artikel.
Het verwijt van eenzijdige pro-informatie uit de raad van Rotterdam werd ter zijde geschoven. De PvdA fractie in Dordrecht heeft inmiddels een 'geheim' rapport opgevraagd. Ook het Platform Duurzaam Dordrecht heeft eerder aan de gemeenteraad kenbaar gemaakt dat er in dit dossier super eenzijdige informatie van het college naar de raad gaat. Maar dat doet kennelijk niet ter zake.