Spreekuur 8, 9 en 10 van de klimaatburgemeester.
Achtste spreekuur, 10-3-2025
Wendelien woont in de Binnenstad. Zij heeft een volkstuin op het Vlijpark. Alles rond PFAS en Chemours heeft haar de lol daar ontnomen. Volkstuinieren in een eigen tuintje is daarnaast een nogal individuele bezigheid. Ik heb haar uitgebreid over De Oude Beer verteld.
Wendelien gaat ook kijken op de site van het Platform Duurzaam Dordrecht wat dit Platform allemaal doet. Volgende week komt ze weer langs om het daarover te hebben.
De mevrouw van het fietspad Transvaalstaat en de beschadigde boomwortels kwam langs en vertelde enthousiast dat zij snel na haar bezoek vorige week een antwoord van de Bomenridders had gekregen. Dat doen ze goed, die Bomenridders.
Clarisa van Hof De Vriendschap meldde zich af voor de bewonersavond ‘Met de buren energiebesparing’ in De Driesprong’ op de avond van 10-3. Het was een goede avond.. Drechtse Stromen/LSA/Bewoners De la Reystraat/Energiehulpen en gemeente gaan er een goed vervolg aan geven. Met maatwerk voor straten die gelijkgestemde huizen hebben. Wordt vervolgd!
Negende spreekuur, 17-3-2025.
Het was een spreekuur van de ‘vluchtige’ ontmoetingen.
Tot Corine aan tafel kwam. We praten, als we elkaar zien, altijd bij over het wel en wee van het Weizigtpark. Corine gaat niet naar de heropening van het park op 22-3 as. De vorige keer dat ze onverhoedst op een door de gemeente georganiseerde bijeenkomst in het park was, werd dat gelijk en ongevraagd als participatie aangemerkt. Dat wil ze niet meer.
Op 12-4, 14.00 komt er nog wel een bijeenkomst in Duurzaamheidscentrum Weizigt over het park. Onderwerp is geschiedenis en biodiversiteit van het park. Sprekers zijn de architect Sylvia Karres, Jan de Geus van de gemeente en John Steegh, voorzitter van de Bomenridders. Overigens is de adviseur biodiversiteit van de gemeente destijds niet gevraagd een advies over ontwerp en uitvoering te geven.
Ik zal er niet bij zijn want dan is het mijn spreekuur.
Er gaat in de toekomst nog gebouwd worden aan de rand van het park. Om te voorkomen dat er weer achteraf gecorrigeerd moet worden, is een adequate betrokkenheid vooraf noodzakelijk. Zowel Corine als Dymphe hebben gevraagd naar een stichting van bewoners en betrokkenen om de ontwikkelingen in het park in de gaten te houden. Ik ga uitzoeken hoe dat kan en wie dit zou willen gaan doen. Corine wil wel adviseur worden. Zou ook iets voor de bomenridders zijn.
Tiende (!) spreekuur, 24-3-2025.
Het was weer een bijeenkomst van de vluchtige ontmoetingen. Op twee na.
Ron Gast kwam lang en we bespraken: Wat stadsbewoners moeten weten over het waterschap. Heemraad Anne Mollema kwam al enige tijd geleden bij het Platform Duurzaam langs en verteld erover zijn werk en wat er zoal bij De Hollandse Delta omgaat. Dat is interessant voor veel meer dan het kleine gezelschap van het coördinatie overleg van het Platform. Gaan we organiseren.
Ron weet ook alles af van de Hel- en Zuilenpolder. Hij heeft me bijgepraat. Het beeld is dat deze polder onder water wordt gezet. De werkelijkheid is dat natuurliefhebbers er kunnen blijven wandelen en de B&B bereikbaar blijft. De wethouder en de gemeente draaien, geloof ik, met het sentiment van de beeldvorming mee.
Het andere langere gesprek was met de wijkmanager Staart en Reeland. Zij was betrokken bij het ‘Met de buren energiebesparingsproject’ in mijn straat, De la Reystraat. Dit willen we uitrollen en ik had haar advies gevraagd. Hoe benader je bewoners die al zoveel andere dingen aan hun hoofd hebben? En, ook niet onbelangrijk, is het mogelijk dat het ‘Met de buren energiebesparingsproject’ van Drechtse Stromen en de aanpak die de gemeente in zijn hoofd heeft tot een gezamenlijke aanpak voor alle inwoners van de stad te maken is? Sterk punt van Drechtse Stromen is de organisatie van burgerbetrokkenheid. 8 april vanaf 19.30 is er in de Blauwe kamer van de Bieb een avond over energiebesparing voor inwoners van Dordrecht. 16 april is er overigens een avond over zonnepanelen, in De Oude School in Dubbeldam.