De laatste tijd wordt het Burgerberaad vaak genoemd in de media en de politiek. Maar wat is zo’n Burgerberaad precies, waarvoor is het bedoeld, hoe werkt het en wat betekent het? Daarover organiseert de Werkgroep Burgerberaad Dordrecht op 11 mei een informatieve bijeenkomst.
Afgelopen maanden vonden besprekingen in de gemeenteraad plaats over het betrekken van inwoners bij ontwikkelingen in de stad via een Burgerberaad. De raad besprak het voorstel van de CU/SGP om dit instrument ook in Dordrecht te gaan gebruiken. Tijdens de vergadering van 16 mei neemt de gemeenteraad een besluit over het voorstel. De Werkgroep Burgerberaad Dordrecht benadrukt het belang van een Burgerberaad als middel om de grote problemen van deze tijd aan te pakken. Wat hen betreft kunnen we bij deze onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de Klimaataanpak, niet zonder de inbreng van inwoners. Een Burgerberaad vergroot de betrokkenheid van inwoners, brengt hen met elkaar in gesprek, geeft hen handelingsperspectief en betrekt hen serieus in de besluitvorming. In andere gemeenten zien we een Burgerberaad ook steeds vaker, en met succes, ingezet worden.
“Er zijn zoveel vraagstukken die te belangrijk zijn om alleen aan politici over te laten. We onderschatten onze inwoners. Daar zit veel kennis en ervaring en de meeste mensen zijn heel redelijk als ze betrokken worden“, aldus werkgroeplid Hans van Herwijnen. De Werkgroep Burgerberaad Dordrecht heeft een voorstel aan de gemeenteraad gedaan om een Burgerberaad over Klimaat te organiseren. De Werkgroep gaat komende tijd steun voor dit voorstel ophalen onder inwoners van de stad, zodat het voorstel als burgerinitiatief kan worden ingediend.
Om mensen te informeren over wat een Burgerberaad is en hoe het in zijn werk gaat organiseert de Werkgroep Burgerberaad Dordrecht op donderdag 11 mei van 20 tot 21.30 uur een bijeenkomst in de zaal van DOOR, adres: Munt 5. Aan deze avond werkt Stichting G1000 mee. Deze stichting heeft al op vele plaatsen in Nederland Burgerberaden georganiseerd. Tijdens deze informatieavond kunnen de aanwezigen hun vragen stellen, maar ook proeven hoe een burgerberaad werkt. Iedereen is van harte welkom.
Over de werkgroep burgerberaad Dordrecht De werkgroep Burgerberaad Dordrecht bestaat uit een aantal betrokken inwoners die zich het afgelopen jaar verdiept hebben in Burgerberaden. Doel van de werkgroep is om expertise op te doen over het instrument, het belang ervan over te brengen aan beslissers in de stad en een Burgerberaad over Klimaat in Dordrecht te initiëren.. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hans van Herwijnen via hfvanherwijnen@upcmail.nl