Volg ons



16-04-2016

Een avondje duurzaam en groen in Weizigt

Nederland was ooit oerbos. En als je de natuur zijn gang laat gaan, dan komt dat terug. Gebruik je eetbare planten die samen leven als in dat oerbos dan delen die planten de ruimte, bloeien op verschillende tijden en vullen elkaar aan in voedselbehoefte. Het kost een investering om ze bij elkaar te zoeken en te brengen, maar na verloop van tijd krijg je net zulke hoge opbrengsten als van de moderne landbouw. Alleen heb je door al die verschillende planten meteen de hele schijf van 5 op je bord in plaats van alleen maar tarwe of aardappelen.

Dat was de kernboodschap van Max de Moestuinman, die een aantal van dit soort projecten is opgestart. De principes kloppen.. die heb ik 30 jaar geleden op de Landbouwuniversiteit ook al geleerd. Dat het in Nederland ook kan realiseerde ik me niet.

Net als misschien wel 100 Dordtenaren in het Duurzaamheidscafé Weer wat geleerd dus. En ook dat jonge Hosta en jong Lindeblad eetbaar is.. en nog lekker ook.

De natuur verrast ons weer en ook de Dordtenaren, want ook in Dordt zijn er veel initiatieven.. wat te denken van een voedselbos bij het Kinderdorp? Gloedvol gepresenteerd door. Daar gaat het niet in de eerste plaats om de opbrengst, maar vooral om samen met Dordtenaren een mooie plek te maken voor elkaar, maar ook om te leren, te zorgen en gewoon te genieten van de mooie omgeving.

Daar is allemaal tijd voor nodig. Dus als je morgen al wil eten. Meld je dan aan bij Drechtstadboer voor een groentepakket van Zorgboerderij de Zuidpunt. Minder kilometers voor je eten.. en beter voor de samenleving. Ook daar werken mensen met

En natuurlijk kun je nu al elke woensdag naar de Stadslandbouwkas aan de Rijksstraatweg 108 om groenten te halen.
Als we anders gaan denken is er veel mogelijk.. zijn er bij een slakkenplaag in je tuin slakken teveel of is er een egel te weinig? En als je het een beetje uitkient, kun je in Dordrecht elke dag je buikje rond eten van voedsel dat geproduceerd is door mensen die ‘zorg ‘nodig hebben. Wie zorgt er nu eigenlijk voor wie?

Als je diezelfde principes toepast met gebruik van eetbare planten. Dan kun je ook heel goed eten van een stuk bos.

De foto's zijn te zien op de link