Beide organisaties organiseerden in juni voor het derde jaar een inspiratietocht langs duurzame bedrijven om de mogelijkheden voor de Drechtsteden te ontdekken. Ondernemers, politici, mensen uit het onderwijs en van gemeenten sloten aan. In de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom hebben proces- en agro-industrie elkaar gevonden om op een andere manier producten te ontwikkelen. Daarbij maken ze gebruik van natuurlijke materialen en/of restproducten.
Alternatief voor plastic
,,Wat is er mooier om van tomatenplanten die anders op de composthoop belanden verpakkingsmateriaal voor tomaten te maken”, gaf Leon Joore van Millvision als voorbeeld. Deels is het een herontdekking van oude materialen zoals hennep en vlas, daarnaast maken de technische mogelijkheden en chemische kennis het palet aan natuurlijke materialen rijker. ,,We maken nu veel plastic producten met een veel te lange levensduur”, stelt Joore, die onder meer een composteerbaar alternatief heeft ontwikkeld voor het plastic frietbakje.
Biobased viaduct, project RWS en gemeente Bergen op Zoom
De palen en planken van vezels uit bijvoorbeeld waterplanten worden al toegepast door onder andere Rijkswaterstaat en de gemeente Bergen op Zoom gaat het eerste biobased viaduct realiseren, waar het gemeentebestuur vindt dat zij het goede voorbeeld moet geven en ondernemers en onderwijs hierin ondersteunt. ,,Biobased is net zo belangrijk als de energietranstie”, aldus burgemeester Frank Petter.
Biologische inkt
Bij Eco-Point gelden natuurlijke materialen al een kwart eeuw als ingrediënten voor industriële schoonmaakproducten voor bijvoorbeeld de bouw en maritieme sector. Van ontvetter tot grafitti verwijderaar, veilig voor mens, milieu en machine. Ook ontwikkelde de directeur Ferry Samuels de eerste biologische inkt ter wereld, die onder meer gebruikt wordt door grote supermarktketens om voedselveiligheid te garanderen. Zelfs in de creatieve sector, zoals Poppodium Gebouw-T, is biobased onderdeel van de bedrijfsvoering. Van bekers, muntjes tot merchandise en biertrays.
Opleiding Da Vinci College
Ook in de Drechtsteden speelt de biobased economy een rol. In het Da Vinci College moeten jongeren worden opgeleid om te werken in deze nieuwe sector die volop in ontwikkeling is. En de Drechtsteden willen biobased zichtbaar maken met zogenoemde tiny houses gemaakt van biobased bouwmateriaal en met de verdere ontwikkeling van biodiesel. De gemeenten en het ROC zijn op zoek naar partners die rond deze thema’s het avontuur willen aangaan, aldus Marco de Lange van de gemeente Dordrecht. Ook het ministerie van Economische Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en InnovationQuarter boden tijdens de handelsmissie concreet aan om samen kansen te onderzoeken en in uitvoering te brengen voor de Drechtsteden.
Meer informatie over de Biobased Handelsmissie en aanbod en vraag van de diverse partijen is verkrijgbaar via info@cirkellab.nl.