Zo enthousiasmerend, transparant en open als de fietsenstalling aan de Weizigtparkkant is, zo’n deprimerende indruk maakt tegenwoordig de stalling aan de kant van het centrum.
In 2009 werd deze nieuwe stalling aan de noordkant van het station opgeleverd. Zonder uitzondering was iedereen er toen bijzonder trots op.
In 2010 ontving die zelfs de wisselbeker van de Beste Fietsenstalling van Nederland. Nadien ging het helaas alleen maar bergafwaarts. Er zijn verschillende rechtszaken geweest met als partijen De Nederlandse Spoorwegen (NS) en de toenmalige beheerder, tevens fietsenwinkel Zwaan.
In april 2022 werd de fietsenstalling helemaal gratis, tenminste de eerste 24 uur. De toegang ging vanaf dat moment door middel van elektronische poortjes. Sociale controle was afwezig.
Inmiddels voorzag men de stalling in 2022 van een nieuwe vloercoating. Daarnaast ging in hetzelfde jaar het beheer van de stalling over naar ProRail/NS.
Gedurende afgelopen jaar (2024) is er regelmatig een verstoring geweest van de elektronische toegang. Bovendien stond er regelmatig een extra bewaker. Dat is nu allemaal verleden tijd.
De sleutelkast voor de ov-fietsen verdween in het voorjaar van 2024. Ov-fietsen kunnen immers ontsloten worden met een ov-pas. Op de begane grond staat nu altijd water in het gangpad, zelfs over een lengte van ruim 20 meter en de verlichting is defect. Het water staat de Fietsersbond wat dat betreft momenteel misschien niet letterlijk, maar wel figuurlijk ’tot hier’.
In de omgeving van het station werd in de loop der tijd het areaal fietsnietjes steeds verder uitgebreid. Dat leidt op den duur tot verregaande verrommeling van de openbare ruimte. Een niet zo’n beste eerste indruk van de entree tot de binnenstad. Fietsen staan nu zelfs tot aan de stadsvilla ‘William’s place’ langs de Stationsweg en op het platform van het busstation, helemaal tot aan de rotonde richting Toulonselaan/Transvaalstraat.
Hoe is de situatie nu?
Wat nu? Toon opnieuw ambitie!
Doordat het tegenwoordig mogelijk is om de ov-fietsen te ontgrendelen met een ov-pas kunnen die in ieder geval nu ook aan de parkzijde worden geplaatst. Het is dan niet meer nodig om in de ‘catacomben’ van de eens zo niet heel lang geleden mooie stalling te zoeken.
Vooruitlopend op mogelijke ontwikkelingen rond de stadsas van de gemeente Dordrecht ligt het echter niet voor de hand om de stalling zo lang nog verder te laten versloffen. Een stad die ooit de ambitie had om Fietsstad te worden beslist onwaardig!
Voor meer informatie en foto's kijk op de site van de Fietsersbond Drechtsteden.