De 1ste Dordtse Boerenmarkt smaakt naar meer. Enkele honderden bezoekers togen ondanks het stormachtige weer naar Loswalweg in Stadspolders om kennis te maken met producten van Dordtse boeren en makers. 'Is het volgende week weer?'
Voor de opening van de landelijke campagne De Week van Ons Eten organiseerden studenten van ROC Da Vinci, samen met restaurant Het Gemaal, de gemeente en onze projectgroep Voedsel van Dichtbij Dordrecht deze markt voor de eerste keer. Vanwege de harde wind moest het event helaas eerder stoppen en moesten we nog tientallen mensen laten weten dat we werken aan een volgende editie, want de reacties waren zo positief dat er zeker een vervolg komt.
Op het Eiland van Dordrecht werken boeren dagelijks aan ons eten. Het meeste daarvan komt niet op het bord van de Dordtenaren. Op de markt konden bezoekers kennismaken met hun aanbod en in gesprek met de boeren en makers. Met volle tassen gingen de meeste bezoekers weer op huis aan.
Verbonden voelen
De projectgroep vindt het belangrijk dat mensen ontdekken wat de werkwijze van deze ondernemers in het buitengebied is waarom ze dat zo doen. ,,We willen graag dat mensen zich weer verbonden voelen met hun eten en meer nadenken over het effect op hun eigen gezondheid en die van de aarde. We zijn verloren waar ons eten vandaan komt, hoe ons voedsel gemaakt wordt, hoeveel liefde en tijd erin gestoken wordt. Lokaal voedsel kopen, bereiden en eten draagt eraan bij dat mensen anders omgaan met eten en dat boeren een eerlijke prijs kunnen krijgen. Dat er uiteindelijk meer bewustwording komt'', aldus projectleiders Conny Taheij en Marco Brand.
Deze week koken ook diverse restaurants met Dordtse producten.
FoodFilmFest
Ons volgende event is het FoodFilmFest van Voedsel Anders op 20 november om 20.00 uur in De Oude School in Dubbeldam, met de film Six Inches of Soil en een nagesprek. Je kunt je nu aanmelden.