Op 11 januari heeft William Nederpelt namens de stadslabs Water in de Dordtse ruimte ingesproken in een gezamenlijke commissievergadering van het Waterschap Hollandse Delta.
Het was de eerste vergadering van het jaar en er bleek weinig op de agenda te staan. Nederpelt, die zich diende te beperken tot de reglementaire vijf minuten kreeg daarom ruim een half uur de tijd om de ervaring van de stadslabs te delen.
Er bleek veel sympathie te zijn voor alle inspanningen van het stadslab en de rol die het platform speelt in de verduurzaming van het eiland. Tegelijkertijd werd duidelijk dat een aantal bestuursleden vooral wilde weten wat zij nog meer konden doen om de verschillende doelen te realiseren.
Door Nederpelt is benadrukt dat de ervaring in het stadslab vooral duidelijk heeft gemaakt dat er een groot gat zit tussen de bestuurstafel en de inwoners. Anders dan overheidsorganisaties, zoals het waterschap, nemen zij in een geheel eigen omgeving besluiten die een effect hebben op verwerking van het regenwater. Regenwater waarvan voorspeld is dat het in de komende jaren in grotere hevigheid zal gaan vallen. Daarvoor werd ook de kaart van Dubbeldam getoond , die begin 2015 is gemaakt. Op deze kaart stond de verwachte overlast na een mogelijk hevige regenbui. Een bui die zich eind augustus 2015 voor het eerst al aandiende.
Resultaat stadslab
Door Nederpelt is betoogd dat de ervaring met het stadslab, dat o.a. heeft geleid tot een plan voor een watervriendelijkere inrichting van Damplein, in de wijk Dubbeldam in de gemeente Dordrecht, voor het stadslab aanleiding is geweest om juist te starten met een stadslab 2.0.
Dat stadsab 2.0 was juist gericht op de eigen tuinen van inwoners. Daarvoor is door hen het pakket aan acties ontwikkeld. En juist die contacten en gesprekken die tijdens die activiteiten werden opgedaan hebben weer nieuwe inzichten en verwachtingen opgeleverd.
Belangrijkste aanbeveling aan het bestuur was daarom om vooral mee te gaan bewegen. Dit op een dusdanige wijze dat er eerder kan worden gereageerd op reacties van inwoners. En, dat er ook eerder kan worden geleerd.
Door Nederpelt werd dat nog eens onderschreven door aan te geven dat het stadslab vooral een werkwijze is zonder duidelijke plannen. Echter het werken in het stadslab heeft wel veel opgeleverd, waardoor er op verscheidene vlakken anders naar water wordt gekeken.
Makelaars
Concreet heeft Nederpelt elke fractie een Usb-stick in de vorm van een waterdruppel gegeven. Deze usb-stick was 3D- geprint en gemaakt van oude petflessen. Deze stick is speciaal ontwikkeld voor makelaars. Juist zij zijn als eerste informant betrokken bij het adviseren over huizen. Op de stick staat informatie die door hen aan kopers van huisen met een eigen tuin kan worden gegeven. Immers juist als er een huis met een tuin wordt gekocht wordt er vaak een plan gemaakt voor de (her)inrichting van een tuin. Op deze wijze wordt ervoor gezorgd dat de informatie bij eigenaren komt op de momenten die er toe doen.
De presentatie is hier terug te zien