We maken graag melding van duurzame activiteiten in Dordrecht en omgeving. Heb je nieuws met een duurzame insteek? Geef het dan aan ons door.
Toon berichten met categorie:
8 juni 2021
Siem Stehouwer maakt deel uit van het Platform Duurzaam Dordrecht. Siem is vooral bezig op het gebied van ecologie, stadslandbouw, natuur en diversiteit daarvan. Siem was in zijn werkzame leven accountant bij een van de Big Four. In zijn analyse combineert hij de liefde voor duurzaamheid met zijn kennis en kunde uit zijn oude vak. Onderstaand treffen jullie een samenvatting van zijn analyse aan.
8 juni 2021
Soms lijkt het of door de coronacrisis, het klimaatvraagstuk wat naar de achtergrond is gedrongen. Dat mag echter niet zo zijn. Als onze planeet te veel opwarmt, zijn de gevolgen ongekend. Voor onze (klein)kinderen treedt dan een apocalyptische situatie op. Er moet iets gebeuren om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Daarbij is het afkomen van onze verslaving aan fossiele energie bittere noodzaak. Om de energietransitie kunnen we niet heen.
29 mei 2021
Het gaat wel goed maar in elke gemeente is er vaak nog veel meer te doen. Met hun visie en de uitwerking daarvan nodigen zij de partijen uit om de gemeente nog weer een stap verder te ontwikkelen als fietsvriendelijke, duurzame, gezonde gemeente. De onstuimige groei in het fietsen en wandelen de afgelopen jaren onderstreept nog eens het belang en de behoefte aan fietsen en wandelen. Daarbij zal de fiets een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de invulling van de Green Deal.
19 mei 2021
Het Platform Duurzaam Dordrecht is een samenwerkingsverband van betrokken burgers en organisaties. Elke maand laten we een van onze leden aan het woord. Dit keer is de aanleiding het voorstel van B en W voor de besteding van de 368,4 Eneco-miljoenen. Tot 2030 staat van dit bedrag 14 miljoen gereserveerd voor de duurzame stad en 55 miljoen voor een groene Dordwijkzone. Voor de Spoorzone en de binnenstad worden respectievelijk 140 en 40 miljoen euro bestemd. Platform Duurzaam Dordrecht wil dat meer van de miljoenen worden bestemd voor duurzaamheid en energietransitie. Het platform doet een beroep op de gemeenteraad om de voorstellen van het college een stuk evenwichtiger te maken. Voorzitter Willy Verbakel van coöperatie Drechtse Energie licht namens het platform toe waarom dit zo belangrijk is.
11 mei 2021
De verkiezingen van de gemeenteraad zijn volgend jaar. Politieke partijen beginnen nu met het opstellen van de programma's waarmee ze verkiezingen ingaan. Het Platform Duurzaam helpt de partijen hun voornemens over een duurzame stad te formuleren. Onderstaand de bijdrage voor Voedsel van dichtbij. De huidige gemeenteraadsperiode staat in het teken van energietransitie en circulair. Wij zouden daaraan in het volgende coalitieprogramma graag voedsel en specifiek ‘voedsel van dichtbij’ toegevoegd zien. Waarom? Dat lezen jullie in deze bijdrage.
25 april 2021
Drechtse Stromen is de club die je helpt bij energie besparen en daarmee kosten in de hand te houden. Al lange tijd is Drechtse Stromen bezig in Crabbehof, waar veel (huur)woningen van het gas af gaan. Met en aan bewoners/huiseigenaren geven zij adviezen over hoe comfortabeler en energiezuiniger te leven in je eigen huis. “Dit is wel de opgave voor onze generatie. Ik ben 38. Ik ben benieuwd hoe het over 40 jaar is. Sta je aan de juiste kant van de geschiedenis."
23 april 2021
Hij is oprichter van vereniging De Vrije Tuinder, in 1982, en is nog steeds meerdere malen per week op zijn volkstuin te vinden. Maar betrokken bij het bestuur is Pier van der Meer (77) niet meer. De ontwikkelingen van de vereniging, zoals de naderende verhuizing naar een nieuwe locatie, volgt hij vanaf de zijlijn. In de nabije toekomst zal er meer behoefte zijn aan volkstuinen, is Piers verwachting. “Je merkt dat, met name jonge, gezinnen steeds bewuster een gezonde leefstijl nastreven. Een volkstuin waar je je eigen groente, fruit en kruiden, veelal onbespoten, teelt sluit hier heel mooi bij aan.” De oud-voorzitter is nog steeds actief als vrijwilliger bij de vereniging, waar altijd wel iets te doen valt.
18 april 2021
Op maandag 19 april geeft Menko Wiersema een digitale lezing voor IVN Dordrecht over het succesvolle programma Groene Cirkels, met de natuur als partner, en over Japan, het zogeheten Edo experiment (1603-1868), waar tussen 1603 en 1868, een succesvol een volledig circulaire economie tot wasdom kwam.