Slim metende meters

15 juni 2016

Het Platform Duurzaam Dordrecht mailde onlangs een artikel over de ‘Slimme meter’ rond.

Het leverde een aantal reacties op, soms pittige. Onderstaand eerst het artikel en dan de reacties, ongecensureerd.
De slimme meter is de laatste tijd vooral negatief in het nieuws. Sinds januari wordt stap voor stap ieder huis uitgerust met een slimme meter. Tegelijk lieten cijfers van diverse netbeheerders zien dat 10 procent van de Nederlanders de slimme meter weigert. Bovendien toonde een journalist aan dat er een groot privacylek zit in de slimme meter. En is die slimme meter wel echt zo slim? Wij zetten de vijf nadelen van de slimme meter op een rij.

1. Slimme meter is niet slim

De slimme meter zelf is – in tegenstelling tot de naam suggereert – niet slim. Het is niets meer dan een digitale energiemeter die bijhoudt hoeveel stroom en gas je verbruikt en die de meterstanden automatisch naar je energieleverancier stuurt. Maar zelf je energieverbruik monitoren of energie besparen kan alleen als je de slimme meter combineert met een slimme thermostaat of een energie-app. 

2. Slimme meter is niet zo veilig

De slimme meter verstuurt jouw verbruiksgegevens via een internetverbinding naar de energieleverancier. Maar zoals het met alle persoonlijke gegevens gaat die je verstuurt, geef je daarmee ook een stukje macht uit handen. Wat er precies gebeurt met je gegevens valt immers niet exact te vertellen. Een journalist toonde aan dat kwaadwillenden gemakkelijk verbruiksgegevens van anderen kunnen opvragen. Bedrijven die apps leveren voor energiemonitoring hebben in principe toegang tot de data van alle slimme meters. Via zo’n app zou een inbreker kunnen zien wanneer je geen stroom verbruikt en daaruit concluderen dat je niet thuis bent. Tel 1 en 1 bij elkaar op en de angst dat er ineens wordt ingebroken is niet langer ongegrond.

Netbeheer Nederland is nu bezig met het opstellen van een gedragscode voor bedrijven die apps ontwikkelen waarbij gebruikgemaakt wordt van slimme meter-data. Veel verschil zal het niet maken: er was al een regel dat zulke ‘dienstenaanbieders’ een schriftelijke machtiging moeten hebben van de bewoner om de slimme meter-data te gebruiken. Zonder controle op de dienstenaanbieders valt niet met zekerheid te zeggen dat je energieverbruiksgegevens niet in verkeerde handen vallen.

3. Slimme meter is een privacyrisico

Niet alleen privacy richting kwaadwillenden, maar ook privacy richting energieleveranciers doet veel stof opwaaien. Je verbruiksgegevens komen in handen van de energiemaatschappijen. Je energieverbruik wordt bijna real time in kaart gebracht, wat de energieleveranciers helpt met de inkoop. Dat biedt kostenvoordelen voor de leveranciers, maar wordt dat voordeel ook doorberekend aan de klant? Dat is nog maar de vraag.

4.Slimme meter en zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Een ouderwetse draaischijfmeter draait gewoon terug als je meer energie opwekt dan verbruikt. Een slimme meter heeft het voordeel dat -ie exact bijhoudt hoeveel stroom je zonnepanelen opwekken. Dit voordeel zou in de toekomst echter juist een nadeel kunnen zijn. Het is namelijk nog de vraag of de huidige salderingsregeling blijft bestaan. Nu wordt de opgewekte en verbruikte stroom met elkaar verrekend. Het kan namelijk zomaar zijn dat de salderingsregeling ingeperkt wordt of zelfs helemaal verdwijnt. In dat geval krijg je geen of minder geld voor de stroom die je teruglevert. 

Met een analoge meter kan door de netbeheerder niet precies geregistreerd worden of en wanneer er elektriciteit teruggeleverd wordt en later weer verbruikt is. Je moet immers zelf je meterstanden doorgeven en zodoende kan je met een analoge meter altijd blijven salderen, ook als de salderingsregeling is afgeschaft.

5. Slimme meter bespaart niet

In tegenstelling tot wat veel mensen denken helpt de slimme meter je niet direct met energie besparen. Het is niets anders dan een meetinstrument. Als je minder energie wil verbruiken, zal je vooral je levensstijl moeten aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan je huis isoleren of de verwarming een graadje lager zetten.

Wel of geen slimme meter?

Bovenstaande opsomming laat zien dat er nog behoorlijk wat nadelen aan de slimme meter kleven. Er zijn natuurlijk ook voordelen, bijvoorbeeld het feit dat je voortaan altijd afgerekend wordt op je daadwerkelijke verbruiksgegevens en er geen fouten meer kunnen ontstaan in het doorgeven van je meterstanden. Mocht je pertinent tegen de slimme meter zijn, dan kan je ‘m formeel weigeren bij je netbeheerder.

Energierekening verlagen?

Zoals gezegd helpt de slimme meter niet met het verlagen van je energierekening. Energie vergelijken en overstappen naar een goedkope energieleverancier wel! Sommige huishoudens besparen wel €350 per jaar! Dat wil jij toch ook? Vul onze energievergelijker maar eens in, dan zie je binnen een paar muisklikken welke energieleverancier voor jou de beste deal heeft. Zie http://www.energieleveranciers.nl/blog/nadelen-slimme-meter

De reacties:

Op zich goed om een kritisch stuk over  de nieuwe meter te krijgen, maar jammer dat vanuit platform duurzaamheid wat betreft energieleveranciers alleen de kosten worden genoemd en niet of het om een groene leverancier gaat of niet, terwijl er goede en behoorlijk goedkope groene leveranciers zijn zoals Greenchoice, al jaren bovenaan wat betreft klanttevredenheid.
Ook denk ik dat we in de richting moeten gaan van smart-grids. Dan ontkomen we niet aan enige vorm van slimme meter. Natuurlijk ben ik kritisch op de huidige machtspositie van energieleveranciers,maar ik had een mailing van het platform wel in een wat bredere visie geplaatst willen zien. 

Gerrit Jan van der Kolm

Niet echt vrijwillig heb ik een ''slimme meter gekregen'' van Stedin ...... de monteur beloofde..... Er zou een gebruiksaanwijzing geleverd worden ...om mijn eigen gegevens uit te kunnen lezen Ik zou de meterstanden op papier krijgen voor en na ombouw De uitlezing zou niet vrijgegeven worden aan Stedin ...Netbeheer. Ik zou zelf toch mijn verbruik kunnen volgen. Niets hiervan is uitgevoerd. Alleen schriftelijk kon  ik het auto uitlezen van gebruiksgegevens stop zetten. Dit heb ik gedaan,  hiervan heb ik geen bevestiging gekregen. Nu geef ik een x per jaar gebruiksgegevens door maar meen  dat er wel wordt uitgelezen.

Piet Schütz   

Ik sta achter de ideeën van het PDD en ik ben geen voorvechter voor de digitale energiemeter, maar ik vind het toch jammer dat jullie dit soort, grotendeels ongefundeerde, lulkoek klakkeloos doorsturen. Wat de zonnepanelen betreft klopt het verhaal natuurlijk wel zo'n beetje, maar dat weet iedereen nu zo langzamerhand wel. De rest is heel erg gekleurd, grotendeels onwaar en ook nog zonder bronvermelding bij het onderzoek en bij de verschillende 'feiten' die genoemd worden. 
Het zou fijn zijn als jullie dit soort zaken zelf objectief zouden onderzoeken en niet een oud en achterhaald artikeltje doorsturen dat iedereen die hierin geïnteresseerd is al lang gelezen heeft.

Peter Geerts

Sterker nog, volgens mij is het zo dat bij het salderen met een slimme meter slechts de opgewekte stroom terug 'gekocht' wordt terwijl bij een oude meter de afgenomen kwh's niet meer te meten zijn waardoor er geen transportkosten en btw kan worden geheven. 

Simon

Helemaal met je eens, ik heb hem net geweigerd. Voor mij is er nog een belangrijke reden: de verhoogde el.magn straling, die ik ’s nachts niet uit kan zetten. ’S Avonds om 11 uur gaat mijn wifi eruit tor 6 uur ’s morgens. Wifi is de laatste 10 jaar 2 maal zo sterk geworden en dat gaat maar door. Zie verder

Theo

Beste mensen, ik las het stuk over de slimme meter. Ik ben zelf ook niet geheel blij met de meter, gezien ook een aantal genoemde argumenten. Ik heb de meter dan ook met wat terughoudendheid laten plaatsen.
Echter, ik ben als promotor van mijn promovenda Charlotte Kobus betrokken geweest bij een groot onderzoek naar verschuiving van energieverbruik over de dag (duurzame energie laat zich nu eenmaal moeilijk opslaan) en daaruit kwam dat verschuiving mogelijk was door gedragsverandering van gebruikers. Dit levert dan toch significante milieuwinst op.
In dergelijke scenario's, die bij meer aanwezigheid van duurzame energie noodzakelijk worden om die energie goed te gebruiken,  zijn echter slimme systemen met slimme meters onmisbaar. Oftewel er zit ook mogelijk winst aan slimme meters. Het zou jammer zijn dat niet te vermelden. Ons onderzoek is in veel pers genoemd. ik kan indien gewenst wat links verzorgen naar die stukken in de pers.

Jan Schoormans

De links die Jan gemaild heeft:

Deel deze pagina: